Oorzaken van ‘writers block’

Oorzaken die kunnen leiden tot een writers block:

 • Twijfelen aan het nut (bekendste oorzaak van een writers block).
 • Gebrek aan ideeën voor onderwerpen waarover je wilt schrijven.
 • Uitstelgedrag (geen tijd denken te hebben).
 • Twijfels over de eigen schrijfvaardigheden.
 • Angst voor (eerdere) kritiek.
 • Onzekerheid over een plot.
 • Het verhaal wil maar niet in je hoofd groeien.
 • Tijdelijke depressiviteit.

Welke oorzaak geldt voor jou?

De oorzaken van writers block kunnen verschillen van schrijver tot schrijver.

Wat je aan een writers block kunt doen, twaalf suggesties:

 1. Praat erover met collega’s/vrienden/familieleden en maak gebruik van hun suggesties.
 2. Maak lijstjes over mogelijke onderwerpen, plots e.d.
 3. Ben je iemand die aantekenboekjes vult met krabbels, ideetjes, observaties, bijvoorbeeld voor een logboek bij het afstuderen? Lees ze dan nog eens door! Daarin vind je misschien een vergeten idee of ‘haakje’ dat geschikt is voor een volgende stap of thema.
 4. Maak je geen gebruik van een aantekenboekje? Direct aanschaffen en neem het overal mee. Doe dit vooral niet digitaal want handgeschreven informatie geeft een groter leereffect dan digitale info! Dit wordt ook wel ‘vrij schrijven’ genoemd. Natuurlijk kan je tegenwoordig ook je krabbels digitaal bijhouden.
 5. Als je je hersens te veel afpeigert met het nadenken over onderwerpen? Maak dan je hoofd eens leeg en ga een flink stuk wandelen.
 6. Ga eens naar een ‘ouderwetse’ bibliotheek en kijk eens wat er al over een thema, waarover je wilt schrijven, is gepubliceerd. Misschien helpt dit om een goed idee op te doen.
 7. Verandering van omgeving kan ook helpen. Huur een huisje of zoek een inspirerende plek,
 8. ‘Delegeer’ je vraag om een oplossing van je writers block aan je onderbewustzijn. Geloof het of niet maar, als je hardop pratend tegen jezelf zegt: ’Als jij eens gaat nadenken over een oplossing, ga ik even wat anders doen’, krijg je op de gekste momenten daarna een ‘reactie’ in de vorm van een idee dat je te binnen schiet.
 9. Zet je gedachten op papier zonder na te denken over onderwerpen, spelling, stijl, interpunctie e.d. Dus, zoek een plek waar je niet te veel wordt afgeleid, type of schijf je eerst opkomende gedachte en borduur daar gewoon even verder op door. Op die manier creëer je ‘momentum’.
 10. Routine wil ook weleens helpen. Dwing jezelf om op een vast tijdstip te gaan schrijven; idee of geen idee. Zet je mobiel uit, voorkom dat je gestoord wordt door de pling’s als je een email krijgt of andere zaken waardoor je gestoord kunt worden.
 11. Als je je gedachten weg wil sturen van het onderwerp ‘schrijven’, speel dan een spelletje Sudoku of een videogame. Ook het luisteren naar favoriete muziek helpt daarbij.
 12. Neem eventueel een schrijfcoach in de armen die je als sparring partner kan helpen om je van je writers block te verlossen.

Mocht je ‘writers block’ ervaren, dan heb je hopelijk hier wat ideeën opgedaan hoe het met succes te overwinnen.

Leave a Reply