Kwaliteit bepalen

Van een HBO- of WO-student mag kritisch vermogen worden verwacht. Maak dus niet zomaar gebruik van een bron.

Het werkt erg simpel: hoe beter de kwaliteit van de door jouw gebruikte bronnen, hoe beter de kwaliteit van jouw scriptie. En hoe meer de kwaliteit van jouw bronnen ter discussie staat, hoe meer je hebt uit te leggen bij een verdediging.

Een bron moet je beoordelen op betrouwbaarheid, actualiteit en relevantie.

Betrouwbaarheid

Betrouwbaarheid kan je bepalen aan de hand van wat je weet over de auteur en de uitgever. De namen van auteurs en uitgevers kan je googlen en kijken wat anderen daarover te melden hebben.  Populair betekent niet automatisch betrouwbaar.

Harvard BusinessReview is een betrouwbare bron. Voordat artikelen worden gepubliceerd, worden ze beoordeeld door een peergroup.

Zoek je artikelen via Google Scholar, dan kan je zien hoe vaak een artikel door anderen in onderzoek is gebruikt. Hoe vaker geciteerd, hoe groter de kans dat je een betrouwbare bron te pakken hebt.

Actualiteit

Kijk goed naar datum of jaar van de publicatie. Ontwikkelingen gaan snel. Over het algemeen geldt dat hoe ouder de bron is, hoe minder bruikbaar.

Relevantie

De bron moet echt passen binnen het vakgebied waar je onderzoek uitvoert.

Geef een reactie

Waarom?

Wij willen bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van het afstuderen. Betere resultaten in een korte tijd. Afstuderen moet zinvol en leuk zijn in plaats van een soort zware eindstrijd aan het einde van een opleiding. Het moet juist het kroontje op je opleiding worden, de scriptie moet iets zijn waar je trots op kunt zijn.

Hoe?

Naast ons dagelijks werk hebben wij te maken met afstudeerders en hun afstudeerscripties. Dat doen wij in de rollen van opdrachtgever, afstudeerbegeleider en examinator. In de loop van de jaren hebben wij een enorme hoeveelheid ervaring opgebouwd. Die kennis en ervaring zetten we in bij onderwijsinstellingen, maar in toenemende mate ondersteunen we afstudeerders ook buiten de instellingen om.

Wat?

Om die reden ontsluiten we onze kennis via deze website. En bieden we onze diensten aan. Je kan onze hulp vragen. Maar je kan ook een handzaam boek kopen.

Kijk ook eens …

Op Managementmodellensite.nl vind je heel veel modellen die je kunnen helpen bij je onderzoek. Daarnaast vind je er ook boeken, artikelen en ondersteunende tools.

Op Reflectiesite.nl staat een keur aan reflectietools. Reflectie op het onderzoeksproces en reflectie op je persoonlijke ontwikkeling is een belangrijk onderdeel bij het afstuderen.