1. Inleiding

Je begint met het kiezen van een bedrijf, afdeling of proces. Logischerwijs zal een opdracht complexer zijn als het een geheel bedrijf betreft. Bij grote bedrijven is het slim om je te beperken tot een afdeling of een proces.

Een belangrijke eis is natuurlijk dat het bedrijf een probleem heeft. Dat is niet vanzelfsprekend, want het komt voor dat potentiële opdrachtgevers vinden dat ze geen problemen hebben, omdat alles goed gaat. Het omgekeerde komt ook voor: een opdrachtgever ziet allerlei problemen, die bij nader onderzoek niet blijken te bestaan of een minimale impact hebben op de bedrijfsdoelen. Bij twijfel over de problematiek moet je dus eerst vaststellen dat het een reëel en relevant probleem betreft.

Een andere eis is dat het bedrijf bereid en in staat is om mee te werken aan de opdracht. Dat kan gaan om begeleiding, toegang bieden tot informatie of personen, een redelijk budget voor oplossingen en de echte wens om het probleem opgelost te krijgen.

Let ook op het feit of degene die je voor de opdracht spreekt het bedrijf als geheel vertegenwoordigt. Het is zonde als de opdrachtgever jou een opdracht geeft, die niet gedragen wordt door de leiding van een bedrijf, waardoor er mogelijk geen bereidheid is om iets met jouw voorstellen te doen.

Als dit het bedrijf is waar je je opdracht wil gaan uitvoeren zul je een goed beeld moeten zien te krijgen van de zaken die daar spelen: wie zijn de belangrijkste stakeholders van de kwestie, wat is de geschiedenis van het probleem, is al eens eerder geprobeerd het aan te pakken of juist niet, en waarom dan niet? Hoe ziet de bedrijfscontext er uit: leveranciers, klanten, concurrenten, partners of bovenliggende bedrijfsonderdelen. Wat doet het bedrijf, wat zijn de activiteiten, strategie, omzet, locaties etc.

Zoom in op het proces of bedrijfsonderdeel waar de kwestie zich afspeelt en beschrijf dat.

Geef een reactie

Waarom?

Wij willen bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van het afstuderen. Betere resultaten in een korte tijd. Afstuderen moet zinvol en leuk zijn in plaats van een soort zware eindstrijd aan het einde van een opleiding. Het moet juist het kroontje op je opleiding worden, de scriptie moet iets zijn waar je trots op kunt zijn.

Hoe?

Naast ons dagelijks werk hebben wij te maken met afstudeerders en hun afstudeerscripties. Dat doen wij in de rollen van opdrachtgever, afstudeerbegeleider en examinator. In de loop van de jaren hebben wij een enorme hoeveelheid ervaring opgebouwd. Die kennis en ervaring zetten we in bij onderwijsinstellingen, maar in toenemende mate ondersteunen we afstudeerders ook buiten de instellingen om.

Wat?

Om die reden ontsluiten we onze kennis via deze website. En bieden we onze diensten aan. Je kan onze hulp vragen. Maar je kan ook een handzaam boek kopen.

Kijk ook eens …

Op Managementmodellensite.nl vind je heel veel modellen die je kunnen helpen bij je onderzoek. Daarnaast vind je er ook boeken, artikelen en ondersteunende tools.

Op Reflectiesite.nl staat een keur aan reflectietools. Reflectie op het onderzoeksproces en reflectie op je persoonlijke ontwikkeling is een belangrijk onderdeel bij het afstuderen.