Zoektermen en zoeksleutels

Om de juiste informatie voor je onderzoek te krijgen maak je gebruik van zoektermen en zoeksleutels.
Zoektermen leidt je in eerste instantie af van de thema’s die je wilt onderzoeken. Of je maakt gebruik van de termen in je deelvragen.

Stel, je zoekt literatuur over de Renaissance-kunst uit Italië. De deelvraag die je hebt geformuleerd luidt: ‘Wat zijn de voornaamste kenmerken van Italiaans Renaissancekunst?’.
De belangrijkste componenten van de vraag zijn: Italië, Renaissance en kunst.

Zoektermen die passen bij Renaissance: Renaissance, wedergeboorte, maniërisme, enzovoorts.
Bij kunst: kunst, art, schilderkunst, beeldhouwwerken, enzovoorts.
Bij Italië: Italië, Italy, Toscane, Toscaans, Florence, enzovoorts.
Op die manier kan je gericht gaan zoeken naar informatie.

Je opbrengst van je zoektocht neemt echter toe door zoektermen te gaan combineren. Je krijgt ‘rijkere’ informatie. Gecombineerde zoektermen noemen we zoeksleutels.

Geef een reactie

Waarom?

Wij willen bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van het afstuderen. Betere resultaten in een korte tijd. Afstuderen moet zinvol en leuk zijn in plaats van een soort zware eindstrijd aan het einde van een opleiding. Het moet juist het kroontje op je opleiding worden, de scriptie moet iets zijn waar je trots op kunt zijn.

Hoe?

Naast ons dagelijks werk hebben wij te maken met afstudeerders en hun afstudeerscripties. Dat doen wij in de rollen van opdrachtgever, afstudeerbegeleider en examinator. In de loop van de jaren hebben wij een enorme hoeveelheid ervaring opgebouwd. Die kennis en ervaring zetten we in bij onderwijsinstellingen, maar in toenemende mate ondersteunen we afstudeerders ook buiten de instellingen om.

Wat?

Om die reden ontsluiten we onze kennis via deze website. En bieden we onze diensten aan. Je kan onze hulp vragen. Maar je kan ook een handzaam boek kopen.

Kijk ook eens …

Op Managementmodellensite.nl vind je heel veel modellen die je kunnen helpen bij je onderzoek. Daarnaast vind je er ook boeken, artikelen en ondersteunende tools.

Op Reflectiesite.nl staat een keur aan reflectietools. Reflectie op het onderzoeksproces en reflectie op je persoonlijke ontwikkeling is een belangrijk onderdeel bij het afstuderen.