Oorzaken van uitstelgedrag, waarom jij steeds dingen uitstelt!

Uitstelgedrag kent heel veel varianten. Weet jij waarom ook jij steeds dingen uitstelt? Zoals bijvoorbeeld het uitvoeren van je onderzoek, het schrijven van je scriptie, hulp vragen aan je omgeving?

  1. Teveel hooi op je vork nemen

Een grote of zware taak kan je soms lamleggen en uitstelgedrag in de hand werken. De beste manier om zo’n klus het hoofd te bieden is door het in kleine stukjes te hakken. Hierdoor overzie je het geheel veel beter. Start vervolgens met de eerste – kleine – taak en klaar die. Dat werkt veel prettiger en is beter te behappen, want je behoudt gemakkelijker je concentratie en motivatie op peil. Klaar? Geniet even van de voldoening en ontspan. Begin daarna aan je volgende taak.

  1. Gebrek aan motivatie

uitstelgedragOok onvoldoende motivatie hebben wordt als een van de oorzaken van uitstelgedrag gezien. Vaak zijn het negatieve gedachten die je verlammen, zoals: ik kan het niet of ik vind het niet leuk. Daardoor schuif je zaken voor je uit. Richt je aandacht liever op het fijne gevoel dat je krijgt als je de taak klaart en de leuke dingen die je daarna mag doen. Dus, ga aan de slag en denk aan het einddoel en voel de voldoening.

  1. Perfectionisme

Stel je hoge eisen en verwachtingen aan jezelf? Wil je taken, opdrachten en klusjes in een keer goed doen? En moet het tot in de details perfect zijn? Ook perfectionisme is een van de oorzaken van uitstelgedrag. Doordat je de lat voor jezelf zo hoog legt, kun je last krijgen van uitstelgedrag. Wees wat liever voor jezelf en probeer jezelf ervan te overtuigen dat gewoon goed ook genoeg is. En realiseer je eens dat je van je fouten ook kunt leren.

  1. Vermoeidheid

Voel je je niet helemaal fit? Ben je moe en kost de minste inspanning al veel energie? Dat kan leiden tot uitstelgedrag. Verhoog je fitheid. Zorg voor voldoende nachtrust, eet gezond en regelmatig en beweeg dagelijks een half uur. Door je vermoeidheid te bestrijden, neemt je concentratievermogen toe en ben je beter bestand tegen negatieve gedachtepatronen.

  1. Heel veel afleidingen

Ook afleidingen kunnen er de oorzaak van zijn dat je telkens alles uitstelt. Zoals e-mailberichten, telefoontjes, Whats apps, Twitter, Facebook, collega’s die binnenvallen voor een praatje of met een vraag enzovoort. Daardoor kom je niet toe aan je werk. De beste manier om afleidingen te weren is bijvoorbeeld voor een uurtje je deur op slot te doen, je e-mailprogramma te sluiten en smartphone uit te zetten, zodat je ongestoord aan de slag kunt. Dwalen je gedachten toch weer af? Maak er snel een notitie van en ga verder met je werk.

  1. Houden van werkdruk

“Onder druk presteer ik het beste”. Herken je die uitspraak? Het is een van de veelgehoorde oorzaken van uitstelgedrag. Je stelt daardoor werkjes telkens weer uit. Als de deadline in zicht komt, sluit je je op in je kantoor en werk je aan één ruk door. Maar, wie zegt dat je door de stress die je ervaart beter presteert? Regelmatig stress ervaren is helemaal niet zo goed voor je gezondheid. Daarbij komt dat gehaast aan de slag gaan fouten in de hand werkt. En wat als je onverhoopt ziek wordt? Begin liever op tijd. Je kunt je werk in alle rust doen en met een beter eindresultaat. Bijkomend voordeel is dat je lichaam en geest zich veel lekkerder voelen dan wanneer je keer op keer weer in de stress schiet.

Leave a Reply